Eerste Open Katwijks Footvolley Toernooi groot succes!

 

Zaterdag 30 juni 2012 heeft in samenwerking met Stichting Juul en Beach Club Katwijk het eerste Katwijks Footvolley Toernooi plaats gevonden. Met een heerlijke zomerzon en een zachte zuid-wester over de vier speelvelden was het goed toeven voor de deelnemers, organisatie,  en meegereisde publiek. Met een deelnemersveld wat gerust breed genoemd mag worden werd er, op het door Strandpaviljoen Het Wantveld beschikbaar gestelde strandvak, klokslag half elf afgetrapt.

Ochtendpoules. Waar in poule 1 team Friends 4 Life uit Amsterdam als een van de favorieten voor de eindzege het  toernooi startte, maakten zij de verwachtingen ruimschoots waar met een klinkende zege op Team Tiki Taka: 18-7. Op dat zelfde moment speelden de mannen van Beach Club Katwijk, bestaand uit Mathijs van Hoven en Pieter de Krijger, op veld 2 een puike partij tegen de Beachboys United. Geheel tegen de verwachtingen en verhouding in ging deze wedstrijd met 18-13 verloren. In poule 3 waren tot de laatste wedstrijd weinig verrassende uitslagen te noteren. Footvolley Amsterdam had zich via zeges op de Footlolly’s (18-9), Neuzen (18-9), en v.v. Kikkernek (18-14) reeds geplaatst voor de volgende ronde. Om een 100% score neer te zetten moest in de laatste wedstrijd Footvolley Katwijk verslagen worden. Footvolley Katwijk, met de nummer 1 (John Geerlings), en 2 (Mark van Duijn) van de plaatselijke competitie in de gelederen, had tot dat moment slechts 1 van de 3 wedstrijden winnend  af weten te sluiten en wist dus wat zich te doen stond: Winnen van de Amsterdammers. Tot opluchting van het thuispubliek werd Footvolley Amsterdam zonder veel moeite met 18-14 aan de kant geschoven, waarna de Katwijkers zich op mochten gaan maken voor een van de twee winnaarspoules.

 

In de winnaarspoules waren de verrassende deelnemers Beachboys United, v.v. Kikkernek, en Tiki Taka. Minder verrassende namen waren de drie Amsterdamse eredivisie teams Footvolley Amsterdam, FVA, en Friends4Life, en de thuis spelende teams Footvolley Katwijk en Beach Club Katwijk.  Ook in de winnaarspoules bleven de verschillen in kwaliteit duidelijk zichtbaar: Friends4Life won in de kwalificatierondes alle wedstrijden ruim en won ook in winnaarspoule 1 afgetekend van Beachboys United (18-10), Footvolley Katwijk (18-8), en v.v. Kikkernek (18-2). Footvolley Katwijk mocht zich na de winst op Beachboys United (18-13) en v.v. Kikkernek (18-12) in winnaarspoule 1 tot “best of the rest” noemen en plaatste zich door hard te werken en soms onmogelijke punten te maken als tweede team voor de halve finales.
Winnaarspoule 2 leek op voorhand een oneerlijke strijd te gaan worden. FVA, met als absolute uitblinker Hicham Rbii (oud-speler van o.a. Quick Boys en Ter Leede),  en Footvolley Amsterdam plaatsten zich redelijk gemakkelijk voor de winnaarspoule en bleken ook hier te sterk voor Beach Club Katwijk en Tiki Taka. Beach Club Katwijk wist zich nog wel te onderscheiden met een stevige overwinning op Tiki Taka (18-11), maar moest vervolgens toch het hoofd buigen voor FVA en Footvolley Amsterdam (beiden 18-7).

De halve finales gingen derhalve tussen FVA en Footvolley Katwijk op veld 1, en Footvolley Amsterdam tegen Friends4Life op veld 2. Tijdens deze halve finales worden de wedstrijden beslist volgens het “best of 3”-systeem, het team wat als eerste twee sets weet te winnen stoot door naar de volgende ronde. Footvolley Katwijk begon voortvarend aan de wedstrijd tegen FVA en kon het niveau de eerste zes punten nog redelijk bijhouden. Bij een 3-3 stand schroefde FVA het tempo echter op en werd Footvolley Katwijk binnen no-time op een 15-4 achterstand gezet. Er gloorde nog hoop aan de strakblauwe horizon, maar bij een 15-9 stand werd de deur op slot gegooid door de hoofdstedelingen en won FVA de eerste set  met 18-9. De tweede set was bijna letterlijk eenrichtingsverkeer te noemen. Op wat schoonheidsfoutjes van FVA na waren de mannen van Footvolley Katwijk volstrekt kansloos (18-5) en konden zich op gaan maken voor de strijd om de bronzen plak.
De tweede halve finale werd gespeeld door Footvolley Amsterdam en Friends4Life. Footvolley Amsterdam moest alle zeilen bijzetten om de ‘vrienden voor het leven’ bij te benen, maar wat ze ook probeerden, niets bleek te helpen. Er werd zelfs nog een petacchi in de strijd gegooid, maar ook hier waren de mannen van Friends4Life niet van onder de indruk. Friends4Life ging er met de buit vandoor, en Footvolley Amsterdam droop zichtbaar teleurgesteld af richting de troostfinale (18-8, 18-10).
In de strijd om de bronzen plak kwamen zodoende Footvolley Katwijk en Footvolley Amsterdam tegenover elkaar te staan. De thuisspelende ploeg nam in de eerste set een toch wel verrassend ruime voorsprong van 11-2 en mocht al even dromen van een finale plaats. Dat dromen kwam de mannen duur te staan, want voor ze het wisten stond Amsterdam op het punt langszij te komen. Bij een stand van 11-7 nam Footvolley Katwijk de regie weer over en leek op te stomen naar de winst in de eerste set. Bij de stand van 14-7 was een discutabel punt wat de wedstrijd deed kantelen. Enig protest van Amsterdamse zijde maakte dat de 15-7 werd afgekeurd en er vervolgens 14-8 werd gemaakt. De Katwijkers bleken even van slag tegen de gelouterde tegenstanders. De stand werd recht getrokken tot 14-14 en vervolgens 17-14 voor de Katwijkers. De eerste set was binnen handbereik, maar door het weggeven van vijf punten op rij ging de eerste set met 17-19 naar Footvolley Amsterdam. Het verzet en de kracht in de benen van de Katwijkers was hiermee gebroken, en in de tweede set liepen de hoofdstedelingen wel heel gemakkelijk uit naar een 15-2 voorsprong en daarmee was het wel gedaan. Footvolley Katwijk probeerde met de laatste krachten de uitslag nog wat meer aanzien te geven, maar de uiteindelijk uitslag was duidelijk: 18-5. Footvolley Amsterdam pakte hiermee de winst in de partij en het brons op het eerste Open Beach Footvolley Toernooi in Katwijk.

De finale
Gezien het niveauverschil tussen de ervaren teams en de minder ervaren mannen was het op voorhand te verwachten dat er een Amsterdamse finale zou plaats vinden op het Katwijkse strand, en zo geschiedde. FVA en Friends4Life mochten het tegen elkaar opnemen in de finale. De verwachtingen waren, gezien het reeds vertoonde niveau van de teams, hoog te noemen. Twee teams die nauwelijks voor elkaar onder doen en regelmatig met elkaar trainen en spelen. Beide teams hadden zich in de aanloop naar de finale al laten gelden door een ongeslagen reeks van 7 gewonnen wedstrijden neer te zetten, en vanzelfsprekend waren ze er beiden enorm op gebrand om ook de finale te winnen. Alle ingrediënten voor een spektakel op hoog niveau waren aanwezig en het kon bijna niet anders dan dat er spreekwoordelijk vuurwerk te zien zou zijn. Wat heet! Er werd op het scherpst van de snede gespeeld, waardoor beide teams elkaar tot grote hoogten stuwden. Ondanks de wind, waar de mannen tijdens wedstrijden in het land vaker niet dan wel mee te maken hebben, waren er veel mooie, lange rally’s te zien. Deze wedstrijd was een lust voor het oog, en met bewondering werd er vanaf de kant gekeken door de toeschouwers. Het scoreverloop was eenduidig: om en om werden er punten gescoord en echt grote verschillen werden er niet gemaakt in de finale. De eerste set werd op het laatste moment beslist in het voordeel van FVA (18-16). Set twee werd door de mannen van Friends4Life afgesnoept met een 15-18 stand. Er moest dus een derde en beslissende set aan te pas komen om te bepalen wie er zich de eerste winnaar van Footvolley Toernooi Katwijk mocht noemen. FVA trok hierin, in een even spannende als technisch goede partij, aan het langste eind met een score van 15-11 en mag zich zodoende winnaar van het eerste Open Katwijkse Beach Footvolley Toernooi noemen.

De niet spelende winnaars waren  Stichting Juul en Beach Club Katwijk die de toon hebben gezet met dit eerste footvolley toernooi en grootse plannen hebben voor de komende jaren. Kan je niet zo lang wachten, dan kan je de komende maanden ook meedoen met de vrijblijvende avondcompetitie (je komt wanneer je kan/wil) die elke vrijdag op het strand tegenover de witte kerk wordt gespeeld. Ter plaatse of via de website www.beachclubkatwijk.nl, of mailen naar footvolley@beachclubkatwijk.nl.

Meer foto's klik hier!