ITF Beachtennis: Van St. Martinique naar het strand in Katwijk

ITF2016kwOp zaterdag 2 juli 2016 werd het eerste beachtennistoernooi in Katwijk georganiseerd. Naast de breedtesport werd ook een officieel internationaal ITF Beach Tennis toernooi gehouden. Katwijk was daarmee het 5e ITF Beach Tennis toernooi ooit in Nederland en de 1e in de Duin- en Bollenstreek.

Internationaal ITF
Dat het ook echt een internationaal toernooi was bleek wel uit de 9 landen die meededen. Naast Nederland waren dat Engeland, België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Hongarije, Bosnië en Aruba. Daar waar je denkt dat de teams uit Aruba het verst moesten reizen, betrof het spelers die in Nederland woonden. Toch kwam er wel degelijk iemand uit het Caraïbisch gebied. De fransman Benjamin Desgardin woont en werkt sinds vorig jaar op Martinique, een frans eiland in de buurt van de Dominicaanse republiek.
En hij vindt het spelletje en de sfeer van beachtennis zo geweldig dat hij niet hoefde te twijfelen toen een landgenoot uit Frankrijk, Thomas Lacombe, vorige maand vroeg of hij in Katwijk wilde spelen. Donderdag vloog hij dan ook 8.000 km, om in Parijs aan te komen en vrijdagavond met de auto door te rijden naar Katwijk aan Zee. ‘Ach ik combineer het wel met mijn vakantie’, was zijn statement. Daarnaast reist hij sowieso heel veel voor zijn sport en hij en zijn speelmaatje waren in Katwijk dan ook het hoogst geplaatste team. Met de loting hadden zij het echter niet getroffen. En windkracht 5 Beaufort is ook niet de omstandigheid waarin zij normaal beachtennissen. Als nummer 1 van de plaatsingslijst speelden ze tegen Nederland 3. Michel Koning en Martijn van Haasteren, twee voormalige profs uit het tennis en meervoudig Nederlands Kampioen Beachtennis, die echter weinig ITF punten hebben omdat alleen Martijn onlangs een keer een ITF toernooi had gespeeld. De winst ging met 2-6 en 6-7 (4) naar de Nederlanders waarmee de Fransen direct uitgeschakeld waren. Het leverde Desgardin welgeteld 1 punt op voor de wereldranglijst.