ITF Beachtennis: Winnaar Katwijk wint grootste beachtennistoernooi ooit.

ITFkazanAkselOp zaterdag 2 juli 2016 speel je beactennis in Katwijk aan Zee en een week later 3.300 km verder in Kazan. In Kazan werd voor het eerst een toernooi van 50.000 dollar prijzengeld gehouden. En tja als je het ITF Katwijk wint ben je blij, maar als je het ITF Kazan wint ben je uitzinnig met tranen van geluk.

Dat Aksel goed kon beachtennissen was al een tijdje duidelijk. Hij woonde 7 jaar in Aruba, waar beachtennis elke dag gespeeld wordt. Internationaal speelt hij onder de vlag van Aruba. Als voormalig fanatiek tennisser en voetballer werd hij in 2014 Nederlands Kampioen Beach Tennis met Ronald van Slooten. Hij is sinds een paar jaar met een doel bezig: Wereldkampioen worden. Daarvoor traint hij hard en beginnen de sportieve successen te komen. In 2015 stond hij binnen de top 100 van de wereld. Dit jaar begint behoorlijk voortvarend. In april redelijk snel uitgeschakeld op een 10.000 dollar toernooi. Als niet seeded team tref je al snel zware tegenstanders. In mei winnaar van het IFBT Deerfield USA 5.000 dollar toernooi. IFBT is de oorspronkelijke en eerste internationale beach tennis bond. Sinds 2008 is de ITF dé internationale beach tennis bond, waardoor IFBT het kleine broertje is geworden. Twee weken geleden won hij het ITF Oranjestad met een Venezolaan. En zoals gezegd won hij vorige week het ITF Katwijk aan Zee met Sergio Foek. Sergio Foek speelde afgelopen weekend in Zandvoort en won daar met een italiaan twee maal het ITF Zandvoort. Aksel ging naar Kazan.

In Kazan speelde Aksel (rank 74) met de braziliaan Vinicius Font (rank 19) op het 50.000 dollar toernooi. Omdat de gehele wereldtop in Kazan present was, waren zij ongeplaatst en wachtte een zware loting. In de 1e ronde werd een ongeplaatst team met 7-6(5) 6-1 uitgeschakeld. In de 2e ronde wachtte seed 2 met de nummer 1 van de wereld Cappelletti en nummer 7 Carli. Met maar liefst 6-3 6-3 werd deze wedstrijd duidelijk in het voordeel van Aksel en Vini gewonnen. Werkelijk een wereldprestatie. De euforie kreeg niet de overhand in de kwartfinale. De russen Panin en Syrov konden hen ook niet afstoppen. Met 6-3 7-6(6) ging de winst wederom naar Aksel en Vini. Een plaats in de halve finale van dit grootse toernooi was bereikt. Daar wachtte het als 6e geplaatste Burmakin en Giovannini en dat was blijkbaar even wennen. De eerste set werd ruim verloren 2-6, maar daarna werd duidelijk de tweede set gewonnen 6-1, waarna de derde set ook werd gewonnen 7-5. De finale van het eerste 50.000 dollar Beach Tennis toernooi in de wereld zou met een Nederlander gespeeld worden. De tegenstanders van de finale was het als 1e geplaatste team Cramarossa en Marighella, twee italianen, het land waar beachtennis is ontwikkeld en dat sindsdien de wereld topspelers herbergt. Maar ook zij begrijpen nog steeds niet hoe het kon, dat een ongeplaatst team met maar liefst 6-3 en 6-1 van hen kon winnen. Wellicht gaat de verbazing nog wel een jaar door als de wereldtop uit meer dan alleen italianen bestaat. Aksel zal daar mogelijk wat langer over doen, maar de vandaag 23 jaar geworden beachtennisser heeft de tijd om daar te komen en lang te blijven.
Beach Club Katwijk feliciteert Aksel Samardzic met zijn sportieve successen. Voor zijn verjaardag bieden we een wildcard aan voor het ITF Katwijk aan Zee in 2017 !